ΠΟIΑ ΕΙΔΗ ΑΛΕΣΜΑΤΟΣ ΚΑΦΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Δεν είναι μονάχα οι συνθήκες καλλιέργειας, η ποικιλία, το χαρμάνι και το καβούρδισμα που καθορίζουν τη γεύση και το άρωμα του καφέ, αλλά και μια άλλη σημαντική διαδικασία: το άλεσμα!

Υπάρχουν διάφορα είδη αλέσματος, ανάλογα με το είδος του καφέ που επιθυμούμε να παρασκευάσουμε.

Έτσι, στον Espresso που παρασκευάζεται σε coffee percolator γίνεται χοντρό άλεσμα ενώ στον Espresso που παρασκευάζεται σε παραδοσιακή μηχανή γίνεται μέτριο.

Στον καφέ φίλτρου γίνεται λεπτό άλεσμα, ενώ στον Ελληνικό καφέ εξαιρετικά λεπτό, κ.λ.π.

Οι Ονομασίες του Καφέ Espresso

solo_espresso

Ο Espresso αποτελεί έναν από τους διασημότερους καφέδες της Γηραιάς Ηπείρου αφού καταναλώνεται πλέον “μετά μανίας” σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Το περίφημο αυτό ρόφημα διαθέτει πολλές ονομασίες, οι οποίες προέρχονται από τη γειτονική μας Ιταλία, ανάλογα με τον τρόπο που παρασκευάζεται:

Espresso (ή Caffe) doppio
Είναι ο διπλός espresso, ο οποίος δεν σερβίρεται σε φλιτζάνι αλλά σε κούπα.

Espresso (ή Caffe) ristretto
Είναι ο πολύ δυνατός espresso ο οποίος πίνεται μονομιάς (σαν σφηνάκι…).

Espresso (ή Caffe) lungo
Αποτελεί ίσως τον δημοφιλέστερο καφέ στην Ιταλία και είναι ο αραιωμένος espressoμε λίγη περισσότερη ποσότητα νερού. Είναι κάπως πιο δυνατός από τον κανονικό espresso, εξαιτίας του τρόπου παρασκευής του: τo καυτό νερό αφήνεται να τρέξει μέσα από τον καφέ λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω από το κανονικό, με αποτέλεσμα να εισάγονται περισσότερες πικρές ουσίες.

Cappuccino
Ο διάσημος αυτός καφές, παρασκευάζεται με την προσθήκη ορισμένης ποσότητας από ζεστό αφρόγαλα πάνω στον espresso lungo.

Espresso (ή Caffe) moka
Είναι ο espresso που παρασκευάζεται στο ιταλικό μπρίκι, το οποίο εφήυρε η εταιρία Bialetti το 1933. Συνήθως φτιάχνεται στο σπίτι.

Espresso (ή Caffe) macchiato
Αν σας αρέσει το γάλα στον καφέ σε μικρές όμως ποσότητες, ο Espresso macchiato μάλλον σας ταιριάζει, αφού περιέχει μονάχα μια μικρή δόση από ζεστό αφρόγαλα.
Caffelatte

Απευθύνεται σε όσους προτιμούν τον καφέ τους με αρκετό γάλα, αφού παρασκευάζεται από ίσα μέρη espresso lungo και ζεστού γάλατος.

Espresso (ή Caffe) con panna
Είναι ο espresso lungo με χτυπημένη κρέμα γάλακτος πασπαλισμένη με λίγη σκόνη κακάο.

Espresso (ή Caffe) corretto
Απευθύνεται σε όσους προτιμούν τον καφέ τους με λίγο αλκόολ. Στη Βόρεια Ιταλία συνηθίζεται να προσθέτουμε λίγη grappa, ενώ στη Νότια λικέρ με γλυκάνισο. Σε ορισμένα μέρη, το αλκόολ σερβίρεται ξεχωριστά και όχι μέσα στον καφέ.

Espresso (ή Caffe) freddo
Η ακριβής ονομασία είναι Caffe shakerato, και είναι ο παγωμένος espresso, ο οποίος παρασκευάζεται αν χτυπηθεί στο shaker με ελαφρώς τριμένο πάγο και ζάχαρη.

Σε Ποιές Χώρες Συναντάμε τον Ελληνικό Καφέ Φραπέ

frape1Μπορεί ο καφές φραπέ να ανακαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Δημήτρη Βακόνδιο, όπως είχαμε αναφέρει, και  να αποτελεί το διασημότερο ρόφημα καφέ στην Ελλάδα, πίνεται όμως και σε άλλες χώρες.

Εκτός Ελλάδας λοιπόν, ο καφές frappé βρίσκεται κατ’αρχήν σε όλα τα σημεία συνεύρευσης των Ελλήνων του εξωτερικού. Οι Έλληνες, όπως και άλλοι λαοί, δύσκολα αποχωρίζονται τις αγαπημένες τους συνήθειες, έτσι λοιπόν δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο αυτός ο καφές από τα Ελληνικά στέκια άλλων χωρών.

Επίσης, εμφανίζεται στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, στο Όσλο της Νορβηγίας, σε αρκετά σουπερμάρκετ στη Γερμανία, ακόμα και σε φεστιβάλ της Τσεχίας!

Τέλος, παραλλαγές του καφέ φραπέ σερβίρονται σε διάφορες Βαλκανικές χώρες αλλά και στη μακρινή Ταϊλάνδη

Η προέλευση του καφέ φραπέ

frapeΗ προέλευση του φημισμένου καφέ φραπέ, σύμφωνα με όλες σχεδόν τις πηγές είναι Ελληνική!

Η εφεύρεσή του πραγματοποιήθηκε από τον Δημήτρη Βακόνδιο στη Θεσσαλονίκη το έτος 1957.Όπως αναφέρεται, η εφεύρεσή του ήταν τυχαία και έγινε όταν ο κος Βακόνδιος κατά την διάρκεια μιας Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη θέλησε να πιει καφέ, αλλά επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό,  χρησιμοποίησε ένα σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό.

Μετά από χρόνια, φέρεται να δηλώνει πως αδυνατούσε να συνειδητοποιήσει πως ένα τυχαίο πείραμα οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου ροφήματος στην Ελλάδα. Η ονομασία αυτού του καφέ διαθέτει και Γαλλική χροιά, μιας που στα Γαλλικά “frappé” σημαίνει ανακατεμένος (χτυπημένος).

Ο Καφές στη Μαγειρική

mageiriki-kafesΟ καφές όπως όλοι γνωρίζουμε, χαρακτηρίζεται από τη γεύση του, το άρωμά του αλλά και το βαθμό εγρήγορσης που προκαλεί. Όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ήταν αδύνατο να τα αφήσουν οι σεφ να τους “ξεφύγουν”…

Έτσι λοιπόν, ο καφές λαμβάνει μέρος σε πάμπολες συνταγές μαγειρικής, όπου συνήθως
χρησιμοποιείται σαν στιγμιαίος, φίλτρου ή εσπρέσο, χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις που προστίθεται σε σκόνη ή ακόμα και σε τριμμένους κόκκους.

Επειδή προσφέρει ξεχωριστούς τόνους γεύσης και αρώματος ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται αρμονικά με το κρέας, ο καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επάλειψη για το ψητό ή και στη σάλτσα του.

Επίσης, μπορεί να συνδυαστεί μαζί με διάφορα μπαχαρικά σε σάλτσες για κρέας, όπως με την πάπρικα, το κόλιανδρο, το κύμινο, το γλυκάνισο, κ.α.

Βέβαια, η δημιουργικότητα των σεφ δεν περιορίζεται στις σάλτσες για κρέας αλλά επεκτείνεται και σε άλλες συνταγές όπως πχ. για μανιτάρια, κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, οι λάτρεις τουλάχιστο του ροφήματος, αξίζει να το δοκιμάσουν και στο φαγητό τους…