Ο καφές όπως όλοι γνωρίζουμε, χαρακτηρίζεται από τη γεύση του, το άρωμά του αλλά και το βαθμό εγρήγορσης που προκαλεί. Όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ήταν αδύνατο να τα αφήσουν οι σεφ να τους “ξεφύγουν”…
Έτσι λοιπόν, ο καφές λαμβάνει μέρος σε πάμπολες συνταγές μαγειρικής, όπου συνήθως
χρησιμοποιείται σαν στιγμιαίος, φίλτρου ή εσπρέσο, χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις που προστίθεται σε σκόνη ή ακόμα και σε τριμμένους κόκκους.
Επειδή προσφέρει ξεχωριστούς τόνους γεύσης και αρώματος ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται αρμονικά με το κρέας, ο καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επάλειψη για το ψητό ή και στη σάλτσα του.
Επίσης, μπορεί να συνδυαστεί μαζί με διάφορα μπαχαρικά σε σάλτσες για κρέας, όπως με την πάπρικα, το κόλιανδρο, το κύμινο, το γλυκάνισο, κ.α.
Βέβαια, η δημιουργικότητα των σεφ δεν περιορίζεται στις σάλτσες για κρέας αλλά επεκτείνεται και σε άλλες συνταγές όπως πχ. για μανιτάρια, κ.α.
Σε κάθε περίπτωση, οι λάτρεις τουλάχιστο του ροφήματος, αξίζει να το δοκιμάσουν και στο φαγητό τους…